Surfing


Santa Cruz er ifølge Surf Magazine USA surfeby nr 1.  Det mest kjente surfestedet heter Steamers Lane og ligger en snau kilometer fra hovedstranda i Santa Cruz.  Ved Steamers Lane kan tilskuerne stå oppe på klippene og se surferne  på nært hold og på en  god dag  er det gjerne over 100 surfere her ute og  like mange tilskuere. Mellom Stemers Lane og hovedstranda ligger Cowell som er et fint sted for  nybegynnere med mindre og langsomme bølger som bryter over sandbunn. Det er her vi pleier å surfe.

Et stykke nord for Santa Cruz ligger et annet kjent surfested  der et  undervanns skjær bidrar til å fokusere bølgene og hvor bølgehøyden kan bli opp til 24 meter.  Store bølger opptrer bare under helt spesiell betingelser. Når det skjer avholdes en av verdens største big wave surfekonkuranser her. På 48 timers varsel utlyses konkuransen og big wave surfere flyr inn  fra hele verden for å konkurere om en million kroner i pengepremier. Maverick som stedet heter, er spesielt beryktet siden 2 kjente big wave surfere har endt sine dager her.

Surfing er en vanskelig brettsport: ikke bare skal man opp å balanser på en liten fjøl, en må også klare å time dette 100% riktig med den innkommende bølgen. Misser du kan det, i allefall hvis forholdene er dårlige, ta 10 minutter før neste anledning byr seg. På en god økt klare vi gjerne å komme oss opp å stå på brettet 3-4-5 ganger mens en på en dårlig dag ikke engang kommer seg med en eneste bølge. Noen er imidlertid flinkere enn andre og på sine beste "rides" har Iver surfet stående kanskje 150 meter innover. En opplevelse vel verdt å slite litt for.
  


Surfer ved Steamers Lane, middels store bølger
Steamers Lane. Jeg er glad jeg ikke er karen midt i bildet - tro meg, jeg vet hva jeg snakker om.
Surf Club Mission Hill Middle School (Iver sin skole) venter på bølgene ved Cowell. Santa Cruz i bakgrunnen.

Surf Club
En av de tre hovedbestanddelene i surfing er venting
 
Den andre er feiling

Den tredje er å nesten få det til.

I tilegg kommer en bitteliten andel  med SUKSESS.