mandag 28. november 2011

Tur 9 - Universal Studios, Joshua Tree, Bombay Beach og Salvation Mountain

Thanksgiving er en stor greie i USA og med skolefri for ungene betyr det langtur. Tirsdag etter skoletid var det derfor klart til tur sørover  til LA og Universal Studios (ca 5 timer) og deretter Joshua Tree (2-3 timer ekstra kjøring).

Attraksjonene i Universal Studios er basert på store filmproduksjonene som Shrek, Jurassic Park, King Kong, Simpson, Terminator mm. Ca halvparten av de større attraksjonene er "rides" mens resten er forestillinger eller 4D filmer o.l. En av hovedattraksjonene er "Studio Tour" der en kjører gjennom  filmstudioene og ser effekter fra  diverse filminnspillinger.  Universal er ikke større enn at en greit rekker å få med seg alt på en dag.

(Klikk på bilde for lysbildefremvisning)


Scenen til stunt/pyroteknikkshowet fra  filmen Waterworld (som i sin tid var verdens dyreste film og en megaflopp). Midt under showet kommer et småfly deisende gjennom veggen og ned på vannet - behørig fulgt av en masse pyrotekniske effekter selvfølgelig.
Studio tour og inngangen til "King Kong" og verdens største 3D filmfremvisning. I tilegg til å vise 3D film over og på sidene av bussen er det hydraulikk i bakken så alle vognene rister og tipper sideveis.


Etter en dag i Universal dro vi østover til Joshua Tree National Park og hovedmålet for turen. Joshua Tree er kjent for ørkenlandskap med  skulpturerte granittdomer og  særegne trærne. Stedet er også en internasjonal kjent klatredestinasjon, men det er kanskje vel så mye pga. omgivelsene som selve klatringen. Joshua Tree er en høst/vinter/vår destinasjon og om sommeren er det ulidelig varmt her.

Jumbo Rocks Campground Joshua three
Same procedure as last  trip ?  Same Prosedure as every trip! Jumbo rocjs campground joshua tree

Frokost Jumbo rocks campground joshua tree
På vei inn i Wonderland of Rocks

Klatring blir ikke mye bedre enn dette. Eller ved næremer omtanke: livet blir ikke mye bedre enn dette. Comic strip joshua three
Iver klatrer Comic Strip (5.9)  Jushua tree

Dagens siste solstråler, Wonderland of Rocks Joshua tree


Siste dag tok vi en omvei sørover for å dra til Bombay Beach og Salvation Mountain. Førstnevnte er ikke akkurat noen turistattraksjon, men et sted med en ganske interressant historie: Bombay Beach ligger ved Salton Sea som er Californias største innsjø. Salton Sea ble til ved en slump i 1905  da  kraftig regnfall og kluss med irrigasjonskanalene  førte til at hele Colorado river fløt inn i dette lavtliggende området. Det tok 2 år å få omdirrigert Colorado river og i mellomtiden hadde Salton Sea blitt til. Sjøen er nesten 10 ganger så stor som Mjøsa og overflaten er 65 muh. På 40 og 50 tallet var Salton Sea en stor destinasjon for fattige og rike fra Los Angeles (faktisk mer besøkt enn Yosemite som i dag er verdens mest besøkte Nasjonalpark). Flott klima, fine bademuligheter og billig tomteland. Land ble kjøpt  og sparepenger brukt på trailerhomes og ferierhus langt ute i ørkenen. Med tiden dampet vannet  av, sjøen ble saltere enn salt og sammen med avrenning fra jordbruket  forvandlet Salton Sea seg til en stinkende pøl. Strendene i Bombay Beach er i dag fyllt med tusenvis av fiskesjeletter. Stedvis er sanden fullstendig dekket av restene etter døde dyr. År med mye nedbør førte til at vannet trakk lang innover land (hele området er fullstendig flatt) og trailerhomes og feriehus  sto ikke til å reddes. Bombay Beach er idag så lite glamorøst som en kan tenke seg. Ca  300 mennesker bor fortsatt igjen innimellom de fraflyttede rønnene. Gjennomsnittsalderen er 58 år og  trygdeytelser er angivelig  den viktigste"næringsveien". Siden det er 30 kilometer til nærmeste bensinstasjon bruker mange av beboerene gamle slitne golfbiler når de skal rundt i nabolaget. En ganske sær plass. Ut fra bumperstikkers og solbleke  amerikanske flagg bor det fortsatt en del stolte patrioter her. Forstå det den som vil. Ett av husene hadde endog  et skilt med inskripsjonen "Another Day In Paradise" hengende på veggen. Vi var ikke helt sikre på om det var ironisk. Det hele var litt creepy og vi tok ikke bilder annet enn nede ved stranda.  Vi besøkte stedet tidlig på morgenen og  møtte da en far og to barn nede ved sjøen. Far med ølboksen i hånda. Klokka var enda ikke 8 om morgenen....


Welcome to Bombay Beach. You wont be bothered by the crowds.
Død fisk Bombay beach
Hans betrakter det som kanskje en gang var noens "hyttedrøm"
Magnus venter utålmodig på at Fatter'n kommer med bilnøkkelen slik at strømmen  blir skrudd på i bilen og videotittingen kan fortsette. Om stedet gjorde inntrykk ? Nope...
Bildet er tatt rett utenfor Bombay Beach og Salton Sea ligger langt der ute til høyre. En kan undre seg over hva som fikk  et lite samfunn til å etablere seg på et sted som dette.  Amerikansk fremtidstro og optimisme på sitt mest elleville ?
Salvation Mountain var neste stopp på turen. Salvation Mountain er om mulig et enda mer ellevillt prosjekt enn Bombay Beach. Eneste forskjellen er bare at Salvation Mountain er en suksess. Vel..... begrepet har kankje en litt romsligere mening her ute i ørkenene.

Leonard Knigth var en omstreifende sjel inntil han en dag traff Jesus. Linken derifra til å male et fjell  er vanskelig å se for en ateist, men  kort fortalt så har Leonard brukt de siste 24 år av sitt liv til å male for Gud. Eller var det Jesus.. vel vel.. fint har det blitt og mange kommer for å se. Enda det ligger mer bortgjemt enn Bombay Beach.

Leonard Knigts, 80 år. De siste 24 har blitt tilbragt boende i en trailer ute i ørkenen "painting for the lord".



Foruten å male selve "fjellet" har Leonard bygget en slags labyrint med halmballer,  greiner, bildører og diverse annet. Alt sammen er nitidig malt.













Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar