mandag 26. desember 2011

Tur 10 Yosemite Backcountry

Vi har vel egentlig vært innstilt på at vinteren har kommet  og at turaktiviteten jekkes ned ett hakk - ikke fordi det ikke er kjekke steder å dra, men fordi vi ikke har utstyr for å være i snøen (ski) og det blir litt langt for en helgetur dit det er skikkelig sommer. (Med 12-15 grader og sol hver dag så er det ikke så værst i Santa Cruz heller)

Vanligvis ligger er det plenty med snø i fjellene på denne tiden, men i år  har det vært rekordlite. Da webkameraene i Yosemite viste snøtomme fjelltopper og værmeldingen bare viste sol, var det liten grunn til ikke å pakke tursekken. Turforslaget  ble møtt med avmålt entusiasme av resten av familien så det ble en solotur denne gangen også. (Kanskje ikke helt upåvirket av at værmeldingen sa - 14 grader om natten). Med det utgangspunktet var det like greit å jekke opp ambisjonsnivået og ta en lengre tur "into the backcountry". Med start i Yosemite Valley (1200moh) og opp over passet  ved Red Peak (3100 moh) ble det en variert rundtur på drøyt 80 km. Noe av det flotte med Yosemite er det fantastisk varierte landskapet og turterrenget varierte  mellom trange daler med glattslipet granittvegger og perfekte fosser, dype skoger, store breslipte granittflater og  høyest oppe: snødekt høyfjellslandskap.


Utsikt til baksiden av Half  Dome som er en av de karakteristiske domene i Yosemite. Lengre sør og vest  finner en spisse og forrevne fjell som ikke har vært under isen.

Det er masse svartbjørn i Yosemite og etter en halv dags vandring støtte jeg på dette skiltet. Må nok innrømme at det streifet tankene  når jeg krøp ned i soveposen om kvelden. Rangerne hadde også advart meg om at bjørnene ville være mer nærgående  på denne tiden pga  lite mat.

Vintern var kommet og elver og vann var i ferd med å fryse til.

 


Etter å ha kommer opp fra dalen gikk ruten over  store breskurte områder.

Bilde fra dag 2. Mye av denne dagen  gikk med til å vasse i 20-30 centimeter dyp snø

Bilde nedforbi turens høyeste punkt: Red Peak Pass

Ottoman Lake

Skogbranner er vanlig i Sierra Nevada og  turen gikk gjennom et par små utbrente områder. De store trærne bli gjerne stående igjen som halvt oppbrennte  skulpturer. Bildet over er de forkullede restene etter et stort tre. "Skulpturen" på bildet  var kansje 6-8 meter høy og et par meter bred.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar