onsdag 5. oktober 2011

Tur 5 - Mount Whitney

Mount Whitney er navnet på det høyeste fjellet i  "lower 48", dvs USA uten Hawaii og Alaska. Mount Whitney (4421 moh.) er en populær fottur- faktisk så populær at det er iverksatt streng adgangskontroll for å bevare områdets karakter.  Permits deles ut etter loddtrekningprinsippet  i midten av februar hvert år og er du heldig  kan du vinne tillatelse til å oppholde deg rundt/på fjellet en dag eller to. 160 personer får adgang til området hver dag hvilket er god del mindre traffikk enn det en finner på feks Galhøpiggen en travel dag. Sammen med permits får du også med en fin, grønn liten plastpakke: komprimert toalettpapir, forseglbar plastpose med Poo Powder Deodorizing Agent og våtserviett. Her kjøres streng linje: alt som bæres inn bæres ut, human waste included.

Jeg tok  turen med Christian, Sigrunns kollega, som er i Santa Cruz for å jobbe i 3 mnd. Vår permit inkuderte overnatting så vi delte turen i to etapper: først 10 km opptil Trail Camp der vi overnattet og så opp til toppen og ned igjen til bilen neste dag. Totalt er turen opp og ned fra toppen 35 km lang med 1900 høydemeter stigning og med litt tynn luft så er det en drøy dagstur.Mount Whitney ligger inne i skydotten midt i bildet. Dette  bildet er tatt nede fra dalen (1100moh) og steinen i forkant er en del av Alabama Hills: en liten geologisk forunderlighet midt i den flate dalen. Alabama Hills  brukes ofte som location for western filmer og tilsammen er 400 filmer og tv serier filmet her. Stedet er også  vel kjent for  buldring og en bra turdestinasjon i seg selv.

Vi gikk turen 2-3 oktober og de få løvtrærne som fantes hadde  tatt høstfargene på


Utsikt fra en klima sone til den neste. Dalbunnen ligger 1100 moh og er nesten ørkenaktig. Mellom den alpine høyfjellssonen ligger et smalt belte med  storvokste furuer, små myrer og sjøer.


Utsikten andre veien  oppover mot fjellene.

Som alltid  når man er på tur  her borte er det flusst av dyreliv. Bildet over viser en Marmot som er en lemmenaktig gnager på størrelse med en  katt. Under er det bilde av en Chipmunk: et slags lite ekorn som finnes over alt.  Det virker som dyrelivet her er mindre vant til mennesker og det er som regel lett å komme tett innpå. Selv ørreten i elvene  holder stand inntil du kommer helt inntil.

Rype, godt kamuflert -  ihvertfall til høstfargene ankom

Trail Camp. Turen videre gikk opp forbi snøfeltene helt venstre og traverserte så langs ryggen bort til toppen av Mount Whitney ca midt i bildet.

Kveldsstemning i Trail Camp (teltet kan såvidt skimtes til venstre)

...og det vanlige turbildet av telt i nattemørket...

Vi startet turen opp til toppen i mørket  klokka halv seks om morningen og etter  en snau time kom soloppgangen krypende.Christian på toppen. Det var bikkjekaldt og sterk vind så det ble med en kort rast

På vei ned


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar