mandag 24. oktober 2011

Tur 6 - Yosemite Valley

Yosemite Valley

Yosemite Valley ligger ca 4 timers kjøring fra Santa Cruz og er det mest populære området i Sierra Nevada.  "The Valley" kjennetegnes av blankskurte fjellvegger, høye fosser  og mange mennesker. Som en av USAs mest besøkte nasjonalparker er alt veldig tilrettelagt med gratis shuttlebuser som snirkler seg fram og tilbake mellom campingplassene, fossefall, gallerier, besøkelsessenter og spisesteder. Yosemite er verdens navle for storveggsklatring og ganske enkelt et fantastisk sted. Dette var sjette turen for undertegnede: flere av dem fra Norge og hit ene og alene for å besøke dette stedet.

Yosemite Valley. Fjellet til venstre er El Capitan, ca 1000 meter høy, mens toppen i bakgrunnen er den mer kjente Half Dome.
Vi tok turen opp fredag etter skole og hadde avtalt å møte Bodil, Rune, Sigrid, Gustav og Margit som allerede hadde vært en uke på tur i området rundt Las Vegas og Grand Canyon. Vi var litt spente på hvor varmt det ville være så sent på året. Var ikke helt sikre på hva gjestene ville synes om kuldegrader og stilongsføre. Teltplassen lå i skyggefullt  til inne i skogen og det var kjølig om morgenen. Utpå dagen var det imidlertid varmt og fint (20-25 grader) og om kvelden var det selfølgelig  bål og rødvin og varme seg på.


Kjølig morgenstund i Upper Pine Campground.

....og det  faste bålbildet....same procedure as last weekend...
I god amerikansk campingstil hadde vi selfølgelig med alle vanlige camping necessities slik som  kayakk, sykkel, expresso maskin, TV, fjærmadrass, sementblander, skolebøker og klatreutstyr.  Litt stress med pakkinga, men overkommelig med stor bil.

Alvorlig tvil rundt farskapet oppstod da Magnus viste seg være mer ivrig på å få gjort leksene til mandag enn å prøve svaskoene. Selv en alvorlig farsprat, trusler og rein mobbing gav lite resultater. Herregud for en streber. Litt trøst var det dog at både Magnus og Iver kom opp den vanskeligste ruta med betydelig mindre vanskeligheter enn den feite fatteren. At Sigrunn også klarte det like lett var til mindre trøst.

Margit  holder varmen på morgenkvisten.
 Streber de luxe.
Magnus peser seg opp forbi cruxet på en glatt svarute. Litt ambivalent for gamme'n som måtte henge på det samme stedet.

Søndag gikk Sigrunn og Rune en lengre tur med de store barna opp til Nevada Falls, mens resten slumret i sola nede i dalen. På vei hjem til Santa Cruz stoppet vi foran El Capitan og  kikket på klatrerne og hengeteltene som  kunne skimtes som små prikker oppe i veggen. Det er vanskelig å ikke bli fasinert,- særlig når en vet at gjerne tar en hel uke og klatre opp de lengste rutene. Fotur opp forbi Nevada Falls for de store...
..og en kort skogstur for de små.


Rast foran El Cap. The Nose, verdens mest kjente storveggsrute går opp i kanten mellom skygge og sol. Skyggepartiet midt i bildet  rommer noen fine ukesturer: mange flotte teltplasser med bra utsikt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar